Rijeka i prsten

Otkrijte svo bogatstvo kulturne baštine u gradu koji teče

Dinamična je povijest u Rijeci i riječkom prstenu ispisana brojnim kulturno-povijesnim spomenicima čiji je obilazak sastavni dio rute svakog gosta ovoga grada i regije. Svaka će generacija pronaći zabavu po svojem ukusu te kulturne sadržaje koji su sastavni dio hrvatske i svjetske kulturne baštine. 

Odnedavno je grad bogatiji za niz novih elemenata turističke ponude kao što su na Muzej farmacije te sve ono što čini jedinstveni popularnozvani Art kvart Benčić, dugoročna ostavština Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. 

Art kvart posjetitelje vraća u djetinjstvo kroz Dječju kuću, priča o povijesti Rijeke u prekrasnoj restauriranoj Palači šećerane u kojoj je novi dom našao Muzej grada Rijeke, ali i uvodi u svijet suvremenog umjetničkog izražaja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. U obnovljeni impresivni T-objekt nekadašnje tvornice Rikard Benčić uselila je Gradska knjižnica Rijeka, a obnova je zaokružena uređenjem vanjskog trga i prostora uz potok koji je pretvoren u ugodno mjesto za odmor i druženje. Uz dodatak ugostiteljskog sadržaja formira novi kulturni i umjetnički centar grada. 

Riječki je kalendar događanja prepun cijele godine pa će gosti, u koje god doba došli, u njemu pronaći mnoge zanimljive i atraktivne priredbe glazbenog, dramskog i likovnog izričaja, kao i urbane klubove za mlade koji nude provod baš po njihovoj mjeri. 

Moramo li od niza godišnjih događanja istaknuti samo jedno, onda je to svakako međunarodni Riječki karneval koji je i Sunday Times uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva. 

Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti, smotra tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualna društvena događanja. Nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima s elementima folklora i mitologije. 

Riječki karneval se teško može opisati ili u potpunosti dočarati fotografijama ili televizijskim prijenosom. Riječki karneval treba doživjeti i proživjeti!